Marchew... bohaterem dnia
Marchew swój pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi. Jednak oprócz podstawowego pomarańczowego koloru możemy w handlu znaleźć odmiany o innych barwach, m.in. fioletowej. Była ona znana już w starożytnych Chinach i doceniana za swoje właściwości zdrowotne, które zawdzięcza obecności witamin i minerałów. Czas na więcej informacji, zapraszam!
Wartość odżywcza:
- 41kcal/100g
- Tłuszcze 0.2g
- Białko 0.9g
- Węglowodany 10g
- Błonnik 2.8g
- Witaminy A C B6 K
- Minerały POTAS SÓD WAPŃ
Dlaczego warto jeść marchew?
- Marchew ma działania antynowotworowe.
- Działa przeciw robaczo.
- Usprawnia pracę jelit.
- Podnosi odporność organizmu.
- Poprawia i chroni wzrok przed chorobami.
Komentarze
Prześlij komentarz