Surówka z buraków i papryki

Czas na jesienne przetwory! Nadeszła jesień i pora na serię jesiennych postów, w których będą słoiki wypełnione słodkimi powidłami oraz warzywnymi surówkami. Zapraszam na pierwszy z nich!

Składniki:

5kg ugotowanych w skórce buraków
6 cebul
7 dużych czerwonych papryk
3/4 szkl 10% octu spirytusowego
1/3 szkl wody
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka suszonej papryki chili
2 łyżki soli

Przygotowanie:

1.Buraki obieramy ze skórki.
2.Oczyszczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Buraki wrzucamy do dużego garnka.
4.Papryki oczyszczamy, pozbywamy się pestek i płuczemy.
5.Kroimy w kostkę i wrzucamy do buraków.
6.Oczyszczoną cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka z warzywami.
7.Dodajemy wodę, ocet, paprykę chili, cukier i sól.
8.Zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu.
9.Średniej wielkości słoiki napełniamy mieszanką warzyw i szczelnie dokręcamy.
10.Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem, dzięki temu, że mieszanka warzyw jest gorąca nie musimy pasteryzować słoików.
11.Czekamy, aż wystygną i możemy przekładać słoiki do spiżarni.
Smacznego!

Komentarze