Żelatyna... bohaterem dnia
Żelatyna jest jednym z najpopularniejszych produktów żelujących w kuchni. Dzięki niej mamy choćby nawet deser panna cotta. Żelatyna produkowana jest w dużej mierze przez kolagen, który znajduje się w zwierzęcych skórach, kościach, chrząstkach, ogólnie mówiąc w odpadach z rzeźni. Zapraszam na głębsze przeanalizowanie tego produktu!
Wartość odżywcza:
- 61kcal/100g
- Białko 1.2g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 14g
- Błonnik 0g
- Witaminy -
- Minerały WAPŃ MAGNEZ
Wpływ na organizm człowieka:
- Wspomaga trawienie.
- Wzmacnia kości.
- Wspomaga regenerację mięśni.
- Przyśpiesza gojenie ran.
- Reguluje poziom insuliny.
Zamienniki żelatyny:
Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, przez co jest wykluczona z diet wegeteriańskich. Istnieją również inne substancje, które mają działanie podobne do żelatyny. Oto one:
- agar
- aragen
- guma guar
- guma arabska
- guma ksantanowa
- celuloza mikrokrystaliczna
Komentarze
Prześlij komentarz