Żelatyna... bohaterem dnia

Żelatyna jest jednym z najpopularniejszych produktów żelujących w kuchni. Dzięki niej mamy choćby nawet deser panna cotta. Żelatyna produkowana jest w dużej mierze przez kolagen, który znajduje się w zwierzęcych skórach, kościach, chrząstkach, ogólnie mówiąc w odpadach z rzeźni. Zapraszam na głębsze przeanalizowanie tego produktu!

Wartość odżywcza:

  • 61kcal/100g
  • Białko 1.2g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 14g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy -
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ 

Wpływ na organizm człowieka:

  1. Wspomaga trawienie.
  2. Wzmacnia kości.
  3. Wspomaga regenerację mięśni.
  4. Przyśpiesza gojenie ran.
  5. Reguluje poziom insuliny.

Zamienniki żelatyny:

Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, przez co jest wykluczona z diet wegeteriańskich. Istnieją również inne substancje, które mają działanie podobne do żelatyny. Oto one:
- agar
- aragen
- guma guar
- guma arabska
- guma ksantanowa
- celuloza mikrokrystaliczna

Żelatyna jako dodatek do żywności ma oznaczenie E441.


Komentarze