Ocet... bohaterem dnia
Ocet ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak. Swoje zastosowanie znajduje praktycznie przy większości recepturach na wykwintne przetwory jesienne. Zapraszam na post o occie!
Wartość odżywcza:
- 18kcal/100g
- Białko 0g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 0g
- Błonnik 0g
- Witaminy -
- Minerały SÓD POTAS WAPŃ
Rodzaje octów:
Ocet kwasowy:
Produkowany jest z kwasu octowego, który jest rozcieńczony z wodą. Ma ostry smak i charakterystyczny zapach.
Ocet winny:
Ta odmiana jest popularna przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Powstaje na skutek fermentacji wina.
Ocet jabłkowy:
Ma lekko jabłkowy smak i zapach. Idealny dodatek do wszelkich surówek i sosów.
Ocet ryżowy:
Pochodzi z terenów azjatyckich. Powstaje on na skutek fermentacji sake. Posiada ona delikatnie słodki smak.
Ocet balsamiczny:
Ten ocet pochodzi z Włoch. Powstaje z moszczu winogronowego. Ma ciemną barwę i gęstą konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz