Cukier... bohaterem dnia
Cukier spożywczy jest substancją znaną również jako sacharoza. Produkowany jest głównie z buraków cukrowych. Wyróżniamy wiele rodzajów cukru, począwszy od koloru, aż po formę w jakiej występuje. Zapraszam na post poświęcony cukrze!
Wartość odżywcza:
- 386kcal/100g
- Białko 0g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 100g
- Błonnik 0g
- Witaminy -
- Minerały -
Właściwości cukru:
Cukier nie posiada wartości odżywczych dla organizmu. Nie posiada on również właściwości konserwujących. Jedynie posiada walory smakowe- nadaje słodkiego smaku.
Granulacja cukru:
- Kol- kostka lana;
- K-lux- kryształ lux;
- KG- kryształ gruby;
- KS- kryształ średni;
- KD- kryształ drobny;
- KGr- kryształ grysik;
- KN- kryształ niesegregowany;
- Pd- puder;
- Kop- kostka prasowana.
Jak przechowywać cukier?
Cukier jest produktem z grupy higroskopijnych, dlatego najlepszymi warunkami do jego przechowywania są miejsca z niską wilgotnością powietrza oraz wolne od obcych zapachów. Oczywistą rzeczą jest, że w takim miejscu nie powinno być szkodników. Optymalna temperatura dla przechowywania cukru wynosi około 10 stopni Celsjusza, a wilgotność maksymalnie do 65%.
Komentarze
Prześlij komentarz