Risotto z pieczarkami

Jak Włosi przygotowują najczęściej ryż? Oczywiście, że w formie risotto.
Risotto wywodzi się głównie z północnych terenów Włoch. Cierpliwość i czas to klucz do uzyskania idealnej potrawy. Zapraszam na przepis!

Składniki:

1.5 szkl ryżu arborio
300g pieczarek
5 szkl bulionu
1 szkll wina białego wytrawnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szkl startego sera żółtego
1 łyżka oliwy
2  łyżki masła
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na suchej i dużej patelni. Jak postępować z pieczarkami?
2.Odparowane pieczarki przekładamy do miski.
3.Kroimy w drobną kostkę cebulę.
4.Na patelni po pieczarkach, rozgrzewamy oliwę.
5.Szklimy cebulę na oliwie.
6.Siekamy czosnek i dorzucamy do cebuli.
7.Do zawartości patelni wrzucamy ryż i mieszamy, aby cały był pokryty w oliwie.
8.Podlewamy szklanką wina zawartość patelni i czekamy, aż odparuje.
9.Kiedy wino odparowało, dodajemy pół szklanki bulionu, czekamy aż odparuje.
10.Podlewamy bulionem w ten sposób, aż skończy nam się bulion.
11.Pod koniec dodajemy pieczarki, tarty ser i przyprawiamy do smaku.
12.Podajemy w miseczkach, posypane serem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 

Komentarze