Pieczarki... bohaterem dnia

Pieczarka jest grzybem, który najczęściej gości w mojej kuchni. Łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim w rozpoznaniu, czy jest to grzyb jadalny. Nie ma trującego grzyba, z którym można było by ją pomylić. W tym poście przyjrzymy się bliżej pieczarce. Zapraszam na lekturę!

Wartość odżywcza:

  • 28kcal/100g
  • Białko 2.2g
  • Tłuszcze 0.5g
  • Węglowodany 5g
  • Błonnik 2.2g
  • Witaminy B1 B2 B3 D
  • Minerały FOSFOR SELEN MIEDŹ

Budowa pieczarki:

   Pieczarka jak większość grzybów zbudowana jest z kapelusza i trzonu. Pod kapeluszem kryją się blaszki. Koniec pieczarki to grzybnia, która znajduje się pod ziemią.

Jak postępować z pieczarkami?

   Pierwsza faza postępowania to oczyszczanie grzybów, jeśli nie są bardzo brudne- nie posiadają dużej ilości ziemi, to możemy je przetrzeć wilgotną ściereczką. Mycie grzybów powoduje, że wsiąkają one jeszcze więcej wody. Grzyby to przede wszystkim woda, nie potrzebujemy jej większej ilości. 
   Po oczyszczeniu należy grzyby obrać i odciąć końcówkę trzonu. Po tych zabiegach możemy rozdrobnić grzyby i dokonać obróbki termicznej.
  Ważnym punktem podczas obróbki cieplnej jest odparowywanie grzybów na suchej patelni, bez dodatku tłuszczów! 
  Przyprawianie pieczarek nie posiada wolnej ręki, należy solić grzyby pod koniec obróbki. Dodanie soli na początku, utrudni odparowanie wody.

Właściwości zdrowotne:

  • Dzięki zawartości kwasu foliowego, pieczarki są idealne dla kobiet w ciąży.
  • Zwiększają odporność organizmu.
  • Wpływają pozytywnie na trawienie.

Czas na ciekawostki: Najpopularniejsze odmiany:

   Białe:
-występują w różnych wielkościach;
-wielostronne zastosowanie w kuchni;

   Portobello:
-posiadają duże i płaskie kapelusze;
-idealne do faszerowania i zapiekania;

   Brązowe:
-mają najbardziej intensywny aromat;
-najczęściej używane w sosach.

Komentarze