Proszek do pieczenia... bohaterem dnia

Proszek do pieczenia tuż obok sody oczyszczonej i drożdży, należy do środków spulchniających. Niewinnie wyglądający biały proszek potrafi zdziałać cuda. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się temu produktowi!

Wartość odżywcza:

  • 53kcal/100g
  • Białko 0g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 28g
  • Błonnik 0.2g
  • Witaminy BRAK
  • Minerały ŻELAZO WAPŃ MAGNEZ

Jak działa?

Proszki do pieczenia po dodaniu do ciasta ulegają rozkładowi, gdzie wytwarzają znaczne ilości gazów. Po tych działaniach przekształcają ciasto w masę podobną do konsystencji piany.

Przechowywanie:

Jest to rodzaj żywności trwałej, ale tylko w odpowiednich warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania jest opakowanie pozbawiające dostęp wilgoci. Ważna jest też temperatura, najlepszym rozwiązaniem jest temperatura pokojowa.

Ciekawostka! 

 Historia proszku do pieczenia:

   Wynalezienie proszku do pieczenia przypisuje się Eben'owi Norton'owi Horsford'owi, który eksperymentował nad nim od roku 1856. 
   Ludwig Clamor Marguarta rozpoczął produkcję proszku do pieczenia na szeroką skalę przemysłową.
   August Oetker- założyciel firmy Dr. Oetker jako pierwszy wprowadził ideę sprzedawania go w torebkach, czyli w takiej formie, jakiej znamy dzisiaj proszek do pieczenia.

Komentarze