Biscotti al limone

Toskańskie ciasteczka biscotti al limone są szybkie w przygotowaniu, dzięki temu idealnie się sprawdzą, gdy zaskoczą nas goście. Aromatycznie cytrynowe wspaniale działają na kupki smakowe. Zapraszam na recepturę!

Składniki:

1 jajko
100g cukru
100ml oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 szkl mąki pszennej 
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Do miski wbijamy jajko, dodajemy olej i cukier; mieszamy.
3.Dodajemy skórkę cytrynową oraz sok.
4.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiamy.
5.Porcjujemy ciasteczka przy użyciu łyżki.
6.Formujemy kuleczki i spłaszczamy lekko na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 18 minut, aż na spodzie się zrumienią, a na górze lekko popękają.
Smacznego!

Komentarze