Drożdże... bohaterem dnia

Najbardziej rozpowszechnionym środkiem spulchniającym w kuchniach są drożdże. Były one używane do wypieków już od dawnych czasów. Pamiętajmy, że proszek do pieczenia został wynaleziony w XIX wieku. Zapraszam na post poświęcony drożdżom!

Wartość odżywcza:

  • 325kcal/100g
  • Białko 40g
  • Tłuszcze 8g
  • Węglowodany 41g
  • Błonnik 27g
  • Witaminy: z grupy B
  • Minerały FOSFOR CYNK MAGNEZ

Rodzaje drożdży:

   Świeże:
- beżowo-szare kostki o kremowej konsystencji;
- dostępne w każdym sklepie;

   Suszone:
- są w postaci granulek;
- przed dodaniem do mąki należy zalać ciepłym płynem i dokarmić cukrem;

   Instant:
- najprostsze w użyciu;
- nie wymagają robienia zaczynu.

Jak postępować z drożdżami?

  • Świeże drożdże możemy mrozić nawet do 3 miesięcy, bądź przechowywać w lodówce kilka dni;
  • Drożdże suszone w szczelnym pojemniku potrafią wytrwać nawet pól roku;
  • Drożdże instant swoją ważność określają poprzez datę na opakowaniu, przeterminowane należy bezzwłoczne wyrzucić, ponieważ na martwych drożdżach ciasto nie urośnie;
  • 15g świeżych = 1 łyżeczce suszonych = 3-4 łyżeczkom instant;
  • Odstawiajmy drożdże do wyrośnięcia maksymalnie do 30 stopni Celsjusza;
  • Dobrze wyrośnięte ciasto poznaje się poprzez dwukrotnie zwiększoną objętość i lepkość.

Komentarze