Panettone

Panettone to włoskie ciasto drożdżowe, które zazwyczaj przygotowywane jest na święta Bożego Narodzenia. Aromatyczne, dzięki skórce cytrusów świetnie smakuje. Zapraszam na włoską recepturę!

Składniki:

450g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
60g białego cukru
20g drożdży świeżych
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
1 jajko
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
150ml ciepłego mleka
175g miękkiego masła
70g namoczonych w gorącej wodzie rodzynek

Przygotowanie:

1.Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki; mieszamy.
2.Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
3.Po 15 minutach przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, starte skórki cytrusów oraz jajka z żółtkami; mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
4.Po połączeniu dodajemy partiami miękkie masło i mieszamy.
5.Zakrywamy ponownie folią spożywczą i odkładamy na 1.5h w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
6.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy do okrągłej, wysokiej formy (użyłem silikonowej).
8.Wkładamy do piekarnia i pieczemy przez 10 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut, aż się zrumieni.
9.Po upieczeniu, należy studzić w formie przez 15 minut, a następnie na kratce, aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego! 

Komentarze