Zapiekanka a là lasagne


Kuchnia włoska jest bardzo smaczna i różnorodna. Dzisiejszy przepis jest zainspirowany jedną ze sławnych potraw kuchni włoskiej, a mianowicie lasagne. Zapraszam:

Składniki
500g mięsa wieprzowego mielonego 
2 szkl makaronu świderki 
2 szkl mleka
4 łyżki mąki pszennej 
6 łyżek masła
1 łyżka oliwy
1 puszka pomidorów 
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 szkl starego sera żółtego 
Sól, pieprz 

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Makaron gotujemy wg rad producenta, tak aby był pół twardy.
3. Na patelnie dajemy mięso, oliwę, pomidory, rozdrobniony czosnek, bazylię, oregano, paprykę oraz sól i pieprz.
4. Całość dusimy 20 minut.
5. W rondlu rozpuszczamy masło.
6. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby ją zaparzyć.
7. Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
8. Dodajemy gałkę muszkatołowa i mieszamy.
9. Do naczynia żaroodpornego na zmianę układamy makaron, sos mięsny i sos beszamelowy.
10. Na samej górze układamy warstwę sera.
11. Pieczemy przez 25 minut, aż ser na górze się zrumieni.
12. Podajemy lekko przestudzoną.
Smacznego!

Komentarze