Quesadilla z tzatziki i kurczakiem


Uwielbiam łączyć kuchnie świata. Quesadilla z greckim sosem tzatziki smakuje bardzo dobrze, a zarazem odświeżająco. Receptura idealna na obiad w upały. Zapraszam!

Składniki:
na ciasto:
2 szkl mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl cieplej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli

na nadzienie:
1 szkl jogurtu greckiego
1 duża garść sałaty
1 duży ogórek
1/3 pęczku kopru
Sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
3 polędwiczki z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy.
2. Odstawiamy do odpoczynku na 20 minut pod przykryciem.
3. Umytego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z niego sok na sicie.
4. Do miski z jogurtem naturalnym wrzucamy odciśniętego ogórka, sok z cytryny, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz; mieszamy.
5. Sos odkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
6. Kurczaka kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem; studzimy.
8. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części.
9. Każdy kawałek rozwałkowujemy na płaski placek i smażymy na suchej patelni z oni stron po około 30 sekund.
10. Gorące jeszcze placki zakrywamy ręcznikiem, aby były elastyczne.
11. Na każdy placek dajemy łyżkę sosu, sałatę i kurczaka.
12. Zwijamy w rulon i podajemy z pozostałym sosem.

Smacznego!

Komentarze