Zabaglione - włoski kogiel mogiel
Zabaglione, zabaione czy zabajone to włoski deser podawany na ciepło. Przypomina polski kogiel mogiel, ale występuje w nim dodatkowy składnik, który nadaje włoskiego charakteru. Zapraszam na recepturę!
Składniki:
5 żółtek
5 łyżek cukru
60 ml słodkiego wina Marsala
dodatkowo:
łyżka cukru pudru
łyżka kakao
herbatniki/biszkopty
Przygotowanie:
1.Do rondelka nalewamy około szklanki wody i gotujemy.
2.Ustawiamy nad rondlem miskę i wlewamy żółtka.
3.Dodajemy cukier i mieszamy, aż masa zacznie jaśnieć.
4.Powoli dolewamy wino, cały czas mieszając.
5.Masa będzie gotowa, gdy zjaśnieje i zgęstnieje.
6.Przelewamy do pucharków i posypujemy cukrem pudrem, bądź kakao.
7.Podajemy z herbatnikami, bądź biszkoptami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz