Pieprznik jadalny (kurka)... bohaterem dnia
Kurka to pospolita nazwa pieprznika jadalnego. Charakterystyczny wygląd i żółty kolor to jego znaki rozpoznawcze. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się!
Właściwości:
Wartość odżywcza:
- 38kcal/100g
- Białko 1.5g
- Tłuszcze 0.5g
- Węglowodany 7g
- Błonnik 3.8g
- Witaminy D C
- Minerały POTAS MAGNEZ ŻELAZO
Właściwości:
- Kurki są polecane dla osób, które dbają o zdrowie, z racji niskiej kaloryczności.
- Są dobrym produktem dla wegetarianów, z powodu obecność aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć.
- Powodują uczucie sytości, poprzez obecność błonnika.
- Nie są polecane dla osób z problemami trawiennymi przez ich ciężkostrawność.
Okres zbiorów:
Pierwsze okazy pojawiają się już w czerwcu. Ostatni okres ich występowania wypada w listopadzie.
Komentarze
Prześlij komentarz