Sałata... bohaterem dnia
Sałata to roślina jednoroczna, która ma ponad 100 gatunków. Wywodzi się z terenów o klimacie umiarkowanym Azji i Europy. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się tej roślinie!
Wartość odżywcza:
na bazie sałaty zielonej:
- 15kcal/100g
- Białko 1.4g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 2.9g
- Błonnik 1.3g
- Witaminy A B6
- Minerały WAPŃ MAGNEZ
Odmiany sałat:
- Sałata masłowa najpopularniejsza odmiana w Polsce. Jej liście są delikatne o jasnozielonej, intensywnej barwie.
- Sałata lodowa najpopularniejsza odmiana sałaty, która jest dostępna na rynku. Wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Można ją długo przechowywać w lodówce.
- Sałata rzymska jest gorzkawa, ma sztywne i ciemno zielone liście. Jest symetrycznie unerwiona.
- Sałata dębolistna posiada zielone, bądź czerwone 'poszarpane' listki, które są kruche z charakterystycznym orzechowym smakiem.
- Cykoria ma jasnozielone liście, które są chrupiące. Świeża ma zwinięte i zbite liście w twardą główkę.
- Rukola (Rokkieta siewna) ma wąskie, nie zbyt duże i ciemnozielone liście. Ma ostro-pieprzny smak.
- Roszponka ma malutkie listki o jasnozielonej barwie. Mimo, że listki ma małe, to bardzo aromatyczne. Porównywana pod względem smaku jest do aromatu orzechów.
- Endywia ma wąskie i ząbkowate liście, które w przeciwieństwie do wielu sałat, nie tworzą główki.
Komentarze
Prześlij komentarz