Masło... bohaterem dnia
Masło to zestalony tłuszcz jadalny, który otrzymuje się ze śmietany z mleka(zazwyczaj)krowiego.
Jest zdecydowanie podstawowym składnikiem kanapek, bez niego były by suche.
Zapraszam na wpis poświęcony właśnie temu produktowi!
Właściwości:
Jest zdecydowanie podstawowym składnikiem kanapek, bez niego były by suche.
Zapraszam na wpis poświęcony właśnie temu produktowi!
Wartość odżywcza:
- 716kcal/100g
- Białko 0.9g
- Tłuszcze 81g
- Węglowodany 0.1g
- Cholesterol 215mg
- Witaminy A D E
- Minerały WAPŃ MAGNEZ
Właściwości:
- Korzystnie wpływa na pracę mózgu.
- Wspomaga wzrok.
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Chroni kości.
- Pozytywnie działa na krążenie krwi.
- Spowalnia procesy starzenia się skóry.
Jak zrobić masło smakowe?
Masło smakowe jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ubarwi nasze działania w kuchni.
Masło czosnkowe:
-1 kostka masła
-2 ząbki czosnku
-szczypta soli
Miękkie masło przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, prosto do miski z masłem. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy.
Masło ziołowe:
-1 kostka masła
-mała garść listków bazylii
-mała garść listków oregano
-skórka z 1/2 cytryny
-sól
Miękkie masło przekładamy do miseczki. Zioła drobno siekamy i dodajemy do miseczki z masłem. Skórkę ścieramy prosto do masła. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy.
Masło pietruszkowe:
-1 kostka masła
-pęczek natki pietruszki
-sól
Miękkie masło przekładamy do miseczki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do miseczki z masłem. Dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formuje wałek. Chłodzimy
Masło czekoladowe z nutką chili:
-1 kostka masła
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka miodu
-szczypta chili
Miękkie masło przekładamy do miseczki. Do masła ścieramy na drobnej tarce czekoladę. Dodajemy miód oraz chili. Dokładnie mieszamy. Masło przekładamy do małego pudełeczka, bądź nakładamy na folię spożywczą i formujemy wałek. Chłodzimy
Komentarze
Prześlij komentarz