Borowik szlachetny... bohaterem dnia
Borowik szlachetny król grzybów jest nazywany również borowikiem jadalnym, bądź prawdziwkiem.
Występuje głównie w Ameryce Północnej, Europie; można go również znaleźć w Nowej Zelandii i terenach afrykańskich. Ma szerokie zastosowanie kulinarne.
Zapraszam na przyjrzenie się bliżej temu grzybowi!
Wartość odżywcza:
- 39kcal/100g
- Białka 4g
- Tłuszcze 1g
- Węglowodany 4g
- Błonnik 3g
- Witaminy C B6 E
- Minerały WAPŃ FOSFOR
Właściwości:
- Jest pożywieniem, które nadaje się idealnie dla osób dbających o figurę, ponieważ zawiera mało kalorii, dzięki dużej obecności wody.
- Jest źródłem zdrowych tłuszczów.
- Zawiera dużo białka.
Okres zbiorów:
Pierwsze okazy pojawiają się w lipcu. Ostatni okres ich występowania to październik.
Ciekawostka:
Borowik należy do grzybów, które wchłaniają wiele metalów ciężkich, m.in. rtęć. Z tego powodu, najlepiej go zbierać z terenów, które są oddalone od dróg.
Komentarze
Prześlij komentarz