Migdały... bohaterem dnia
Migdały- bohater dnia, są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego. Można podzielić je na 2 rodzaje, ze względu na ich odmianę. Pierwsza odmiana to migdały słodkie, które są jadalne nawet w stanie surowym. Druga odmiana to migdały gorzkie, które są trujące. Z tej drugiej odmiany otrzymuje się olej migdałowy, mydła oraz esencje zapachowe. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się pozornie wyglądającym orzechom!
Wartość odżywcza:
- 596kcal/ 100g
- Białka 20g
- Tłuszcze 52g
- Węglowodany 20.5g
- Błonnik 12.9g
- Witaminy E C B3 B2 B6
- Minerały POTAS FOSFOR SÓD
Wpływ na zdrowie:
Migdały obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz korzystnie podnoszą poziom tego dobrego cholesterolu HDL.
Obniżają ryzyko wystąpienia choroby, jaką jest miażdżyca.
Mają korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, a oprócz tego, również na układ nerwowy i na wzrok.
Chronią przed zawałem serca, udarem mózgu oraz wzmacniają układ kostny, dzięki czemu zabezpieczają przed chorobami, m.in. osteoporozą.
Potrafią ochronić przed cukrzycą, poprzez obniżenie wchłaniania glukozy.
Komentarze
Prześlij komentarz