Ryż kokosowy z sosem z mango
Składniki:
Na ryż:
1/2 szkl ryżu
200g mleka kokosowego
1 szklanka mleka krowiego
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Na sos mango:
1 dojrzałe mango
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
Na sos kwaśny:
200g mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
Sok z 1 małej limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ryż łączymy w garnku i gotujemy do miękkości ryżu.
2. Z mango wycinamy miąższ i go kroimy drobniej.
3. Na patelni łączymy miąższ mango z cukrem i woda, dusimy do rozpadu miąższu.
4. Zawartość patelni blendujemy na jednolitą masę.
5. Mleko kokosowe z cukrem i sokiem z limonki zagotowujemy.
6. W szklance łączymy mąkę z wodą i dodajemy do górującej się zawartości, energicznie mieszając.
7. Ugotowany ryż wykładamy do miski/talerza, polewamy sosami i podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz