Omlet z serem żółtym i pieczarkami
Omlety na słono z dodatkami są idealne, aby rozpocząć dobrze dzień. Wersja z pieczarkami i serem jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zapraszam Was na przepis!
Składniki:
2 jaja
2 łyżki startego żółtego sera
50g pieczarek
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
dodatkowo pieczywo (u mnie bagietka zbożowa)
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Rozgrzewamy patelnię, bez dodatku tłuszczu.
3. Pieczarki kroimy na plasterki i odparowujemy z nich wodę na suchej i rozgrzanej patelni.
4. Jajka mącimy z solą i pieprzem w małej miseczce,
5. Pozbawione nadmiaru wody pieczarki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzyku.
6. Na patelnię wlewamy olej.
7. Wylewamy masę jajeczną na patelnię i posypujemy serem oraz przygotowanymi wcześniej pieczarkami.
8. Zakrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu do momentu ścięcia się jajek, tj. około 4-5 minut.
9. Usmażony omlet wykładamy na talerz i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz