Kotlety z kaszy z sosem pomidorowo-bazyliowym
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Kotlety z kaszy podane z sosem pomidorowo-bazyliowym ucieszą wasze podniebienia i sprawią, że będziecie syci. Zapraszam na przepis!
Składniki:
na kotlety:
1/2 szkl kaszy jęczmiennej
1 ugotowane jajko
1 surowe jajko
3 łyżki bułki tartej (do masy)
bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Sól, pieprz
na sos:
1/2 puszki pomidorów rozdrobnionych
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Kaszę jęczmienną gotujemy z dodatkiem 1 szklanki wody.
2.Studzimy kaszę.
3.Ugotowane jajko kroimy w kostkę.
4.Do miski dajemy ugotowaną kaszę, pokrojone jajko, surowe jajko, bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku, wyrabiamy masę.
5.Formujemy płaskie krążki o jednakowej wielkości.
6.Panierujemy każdy kotlet w bułce tartej.
7.Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy drobno.
8.W rondelku szklimy cebulę na oleju i dodajemy czosnek.
9.Dodajemy pomidory, bazylię oraz sól i pieprz, dusimy przez 15 minut.
10.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
11.Usmażone kotlety podajemy na ciepło z pomidorowym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz