Suszone pomidory... bohaterem dnia
Choć z punktu widzenia botaniki pomidory są owocami, ich słodycz jest zrównoważona przez lekką gorycz i kwaskowatość. W tym poście pod lupę weźmiemy suszone pomidory. Zapraszam!
Wartość odżywcza:
- 212kcal/100g
- Białko 5g
- Tłuszcze 14g
- Węglowodany 23g
- Błonnik 6g
- Witaminy B3 E K
- Minerały POTAS FOSFOR MAGNEZ
Jak zrobić suszone pomidory?
Wiadomo, że domowe przygotowanie żywności czasami zajmuje trochę czasu, ale jest zdrowsze. W przygotowaniu suszonych pomidorów wyręcza Nas piekarnik, co byśmy bez niego zrobili :) Zapraszam na DIY:
Na domowe suszone pomidory najlepiej nadają się mięsiste okazy, które nie są zbyt duże.
Umyte i osuszone pomidory kroimy wzdłuż, usuwamy komorę nasienną i ręcznikiem papierowym osuszamy.
Układamy je skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i skraplamy oliwą.
Suszymy w temperaturze 70 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez około 4-5 godziny. Ważne jest, aby piekarnik był lekko uchylony.
Pamiętajmy, żeby nie przesadzić z czasem i nie zrobić z nich chipsów!
Podsuszone pomidory układamy w słoikach i zalewamy oliwą. Możemy nadać charakteru dodając do słoika zioła, bądź płatki chili.
Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz