Proszek do pieczenia... bohaterem dnia
Proszek do pieczenia tuż obok sody oczyszczonej i drożdży, należy do środków spulchniających. Niewinnie wyglądający biały proszek potrafi zdziałać cuda. Zapraszam na bliższe przyjrzenie się temu produktowi!
Wartość odżywcza:
- 53kcal/100g
- Białko 0g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 28g
- Błonnik 0.2g
- Witaminy BRAK
- Minerały ŻELAZO WAPŃ MAGNEZ
Jak działa?
Proszki do pieczenia po dodaniu do ciasta ulegają rozkładowi, gdzie wytwarzają znaczne ilości gazów. Po tych działaniach przekształcają ciasto w masę podobną do konsystencji piany.
Przechowywanie:
Jest to rodzaj żywności trwałej, ale tylko w odpowiednich warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania jest opakowanie pozbawiające dostęp wilgoci. Ważna jest też temperatura, najlepszym rozwiązaniem jest temperatura pokojowa.
Ciekawostka!
Historia proszku do pieczenia:
Wynalezienie proszku do pieczenia przypisuje się Eben'owi Norton'owi Horsford'owi, który eksperymentował nad nim od roku 1856.
Ludwig Clamor Marguarta rozpoczął produkcję proszku do pieczenia na szeroką skalę przemysłową.
August Oetker- założyciel firmy Dr. Oetker jako pierwszy wprowadził ideę sprzedawania go w torebkach, czyli w takiej formie, jakiej znamy dzisiaj proszek do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz