Makaron z pesto - przepis na włoskie pesto
Pesto alla genovese to aromatyczny sos, który wywodzi się z Genui we Włoszech. Jego zielona barwa powstaje dzięki głównemu składnikowi, jakim są liście bazylii. Jest łatwy w przygotowaniu i w przechowywaniu. Zawsze robię go więcej i używam go później. Zapraszam Was na włoską recepturę na pesto oraz jeden z wielu sposobów jego podania!
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
10 pomidorków koktajlowych
parmezan do posypania
1 donica bazylii (około 30g liści)
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki tartego parmezanu
100ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Makaron przygotowujemy wg wskazówek producenta, które są na opakowaniu.
2.Do wysokiego naczynia wrzucamy listki bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe i parmezan; blendujemy.
3.Podczas blendowania dolewamy małym strumykiem oliwę.
4.Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Pomidorki kroimy na połówki.
6.Do odcedzonego makaronu dodajemy 1 łyżkę pesto; mieszamy.
7.Dodajemy pomidorki i lekko mieszamy.
8.Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz