Drożdże... bohaterem dnia
Najbardziej rozpowszechnionym środkiem spulchniającym w kuchniach są drożdże. Były one używane do wypieków już od dawnych czasów. Pamiętajmy, że proszek do pieczenia został wynaleziony w XIX wieku. Zapraszam na post poświęcony drożdżom!
Wartość odżywcza:
- 325kcal/100g
- Białko 40g
- Tłuszcze 8g
- Węglowodany 41g
- Błonnik 27g
- Witaminy: z grupy B
- Minerały FOSFOR CYNK MAGNEZ
Rodzaje drożdży:
Świeże:
- beżowo-szare kostki o kremowej konsystencji;
- dostępne w każdym sklepie;
Suszone:
- są w postaci granulek;
- przed dodaniem do mąki należy zalać ciepłym płynem i dokarmić cukrem;
Instant:
- najprostsze w użyciu;
- nie wymagają robienia zaczynu.
Jak postępować z drożdżami?
- Świeże drożdże możemy mrozić nawet do 3 miesięcy, bądź przechowywać w lodówce kilka dni;
- Drożdże suszone w szczelnym pojemniku potrafią wytrwać nawet pól roku;
- Drożdże instant swoją ważność określają poprzez datę na opakowaniu, przeterminowane należy bezzwłoczne wyrzucić, ponieważ na martwych drożdżach ciasto nie urośnie;
- 15g świeżych = 1 łyżeczce suszonych = 3-4 łyżeczkom instant;
- Odstawiajmy drożdże do wyrośnięcia maksymalnie do 30 stopni Celsjusza;
- Dobrze wyrośnięte ciasto poznaje się poprzez dwukrotnie zwiększoną objętość i lepkość.
Komentarze
Prześlij komentarz