Sernik z chałwą idealny na Boże Narodzenie

Sernik jest moim ulubionym ciastem. Uwielbiam go z różnymi dodatkami tj. kokos, czekolada czy właśnie chałwa. Ten sernik jest szybki w przygotowaniu; jego spód stanowią rozkruszone herbatniki, a nie kruche ciasto, nad którym trzeba trochę popracować. Zapraszam na tą świąteczną recepturę:

Składniki:
na spód:
200g herbatników
80g rozpuszczonego masła

na masę:
1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
3/4 szkl cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2łyżki mąki ziemniaczanej,
300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
200 ml śmietanki 30%

na polewę:
200 ml śmietanki 30%
150g chałwy

Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Spód okrągłej tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
3.Do reklamówki wkładamy herbatniki i rozkruszamy je przy pomocy wałka.
4.Łączymy rozpuszczone masło z herbatnikami i wykładamy nimi spód formy, dociskając je.
5.Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
6.W dużej misce łączymy wszystkie składniki na masę.
7.Przelewamy serową masę na schłodzony spód.
8.Pieczemy przez około 60 minut.
9.Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy chałwę.
10.Gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty, aż masa będzie jednolita, bez grudek
11.Na upieczony sernik wylewamy polewę i schładzamy go przez minimum 12 godzin.
Smacznego!

Z racji tego, że dzisiaj mamy 24 grudzień; Aurum Food obchodzi swoje pierwsze święta,
chciałbym Was zaprosić na 12 świątecznych przepisów,
które znajdziecie w zakładce "Boże Narodzenie".
Mam nadzieję, że zainspiruję Was moimi domowymi tradycjami.
Patryk Kilianski

Komentarze