Chałwa... bohaterem dnia + przepis na chałwę

Pewnie wielu z Was nie wie, czym jest chałwa. Nie gości ona zbyt często w naszej kuchni, zaś jest to smakołyk popularny w wielu innych regionach świata, m.in. na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.
Czym ona jest? Ma dużo kalorii? Co z wartością odżywczą? Mogę ją zrobić w domu?
Na te wszystkie pytania odpowiem Wam w tym poście. Zapraszam :D

Chałwa? 'Z czym to się je?'

     Początkowo podstawowym składnikiem chałwy był karmel i miazga z nasion sezamu, ale wraz z rozpowszechnianiem na różne części globu, powstały jej liczne rodzaje. Na przykład, we wschodniej Europie do produkcji używa się maku, słonecznika czy orzechów, a do masy dodaje się bakalie, jak również olejki aromatyczne. Ja lubię chałwę waniliową, robioną z sezamu, bez dodatku bakalii.

Kiedy wiemy już, czym jest chałwa; możemy przejść do jej wartości odżywczych i niestety dowiemy się, że ten smakołyk jest 'potworem kalorycznym'.

Wartość odżywcza:

  • 469 kcal/100g
  • Białko 12g
  • Tłuszcze 22g
  • Węglowodany 60g
  • Błonnik 4.5g
  • Witaminy A B E H T
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ FOSFOR POTAS
   Przedstawię Wam teraz przepis na chałwę waniliową zrobioną z sezamu, bez dodatku bakalii.

Domowa chałwa:

Składniki:
300g sezamu białego
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
1.Sezam lekko podprażamy na patelni. Nie możemy go zbyt mocno zrumienić, ponieważ będzie to miało wpływ na kolor i smak naszego smakołyku- będzie on ciemny i gorzki.
2.Sezam i cukier waniliowy przekładamy do malaksera, bądź rozdrabniamy przy użyciu blendera; do uzyskania elastycznej masy.
3.Do rozdrobnionej masy wlewamy miód i mieszamy.
4.Przekładamy do silikonowych foremek, bądź do jednej większej.
5.Chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny, aż masa stężeje.

Właściwości chałwy:

  • Obecność kwasu linolowego występującego w nasionach sezamu, dba o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Konsekwencją tego jest zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia.
  • Duża zawartość aminokwasów wpływa na lepsze przyswajanie i wchłanianie składników odżywczych.

Komentarze