Cytryna... bohaterem dnia
Bohaterem tego wpisu jest cytrus, którego sok spowoduje na twarzy śmieszny grymas. Ma szerokie zastosowanie w kuchni; znajdziemy ją w deserach, koktajlach czy w daniach słonych. Mitem jest, że cytryna to najbogatsza w witaminę C roślina; pietruszka, a konkretnie jej nać posiada jej o wiele więcej.
suszone plasterki cytryny powieszone w szafie są naturalnym środkiem, który z powodzeniem odstrasza mole?
herbata z cytryną jest niezdrowa? Kiedy dodamy plasterek cytryny, nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu, a wprowadzony do organizmu metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je.
Wartość odżywcza:
- 28kcal/100g
- Białko 1.1g
- Tłuszcze 0.3g
- Węglowodany 9g
- Błonnik 2.8g
- Witaminy C B E
- Minerały POTAS MAGNEZ SÓD ŻELAZO
Zdrowotna piątka cytryny:
- Sok + ciepła woda = poprawa procesów trawiennych; ograniczenie objaw niestrawności; pomoc podczas wypróżniania.
- Przez pobudzenie produkcji żółci, sok z cytryny powoduje lepsze funkcjonowanie wątroby.
- Kwasowy charakter sprawia, że ma silne właściwości bakteriobójcze oraz dzięki zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy.
- Sok + letnia woda = płukanka gardła podczas stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.
- Ma właściwości antyseptyczne; przyspiesza gojenie się ran i pomaga w leczeniu niewielkich siniaków.
Wiesz, że...
aby otrzymać więcej soku z cytryny, przed przekrojeniem należy ją pomasować (poturlać po stole)? Warto też przekroić ją po skosie.suszone plasterki cytryny powieszone w szafie są naturalnym środkiem, który z powodzeniem odstrasza mole?
herbata z cytryną jest niezdrowa? Kiedy dodamy plasterek cytryny, nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu, a wprowadzony do organizmu metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je.
Komentarze
Prześlij komentarz