Cytryna... bohaterem dnia

Bohaterem tego wpisu jest cytrus, którego sok spowoduje na twarzy śmieszny grymas. Ma szerokie zastosowanie w kuchni; znajdziemy ją w deserach, koktajlach czy w daniach słonych. Mitem jest, że cytryna to najbogatsza w witaminę C roślina; pietruszka, a konkretnie jej nać posiada jej o wiele więcej.

Wartość odżywcza:

  • 28kcal/100g
  • Białko 1.1g
  • Tłuszcze 0.3g
  • Węglowodany 9g
  • Błonnik 2.8g
  • Witaminy C B E
  • Minerały POTAS MAGNEZ SÓD ŻELAZO

Zdrowotna piątka cytryny:

  1. Sok + ciepła woda = poprawa procesów trawiennych; ograniczenie objaw niestrawności; pomoc podczas wypróżniania.
  2. Przez pobudzenie produkcji żółci, sok z cytryny powoduje lepsze funkcjonowanie wątroby.
  3. Kwasowy charakter sprawia, że ma silne właściwości bakteriobójcze oraz dzięki zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy.
  4. Sok + letnia woda = płukanka gardła podczas stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.
  5. Ma właściwości antyseptyczne; przyspiesza gojenie się ran i pomaga w leczeniu niewielkich siniaków.

Wiesz, że...

   aby otrzymać więcej soku z cytryny, przed przekrojeniem należy ją pomasować (poturlać po stole)? Warto też przekroić ją po skosie.

   suszone plasterki cytryny powieszone w szafie są naturalnym środkiem, który z powodzeniem odstrasza mole?

   herbata z cytryną jest niezdrowa? Kiedy dodamy plasterek cytryny, nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu, a wprowadzony do organizmu metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je.


Komentarze