Czosnek... bohaterem dnia
Naturalny antybiotyk? Czosnek jest znany ze swojego smaku, zapachu, ale również z całkiem innej strony, a mianowicie z właściwości leczniczych. Pamiętam, kiedy byłem mały, dostawałem do wypicia mleko z miodem i czosnkiem; to chyba najgorsze wspomnienie z dzieciństwa :|
Czosnek zjadany na surowo zaczyna już działać pozytywnie na nasze organizmy... Więcej informacji będzie w dalszej części wpisu, a teraz czas na podstawowe informacje.
Wartość odżywcza:
- 148kcal/100g
- Białko 6g
- Tłuszcze 0.5g
- Węglowodany 33g
- Błonnik 2.1g
- Witaminy B1 B2 B6 PP C
- Minerały WAPŃ MAGNEZ FOSFOR ŻELAZO POTAS
Właściwości naturalnego antybiotyku
- Spożywanie dziennie 1 ząbku czosnku poprawi naszą odporność, poprzez zniszczenie bakterii i drobnoustrojów.
- Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu
- Zwalcza ból głowy i ułatwia zasypianie.
- Jest dobrym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
- Działa przeciwzakrzepowo, co w konsekwencji prowadzi do ochrony przed udarem i zawałami serca.
- Ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego; przyśpiesza on wydzielenie żółci i usprawnia działanie jelit.
Co się stanie jak zjemy dużą ilość czosnku?
Kiedy przesadzimy z czosnkiem w codziennym odżywianiu mogą nas spotkać problemy z żołądkiem, uczucie zmęczenie, biegunka i jak na ironię bóle głowy.
Komentarze
Prześlij komentarz