Miód... bohaterem dnia
Miód- owoc pracy tysięcy owadów, którym z pewnością każdy uwielbia cieszyć swoje podniebienie. Naturalny słodzik z herbatą jest idealnym połączeniem, nie tylko ze względu na swój smak, ale również na swoje właściwości.
Oprócz zastosowania w kuchni jest często stosowany w kosmetologii.
Po małym przedstawieniu, zapraszam Was na zapoznanie się z jego składem chemicznym.
Oprócz zastosowania w kuchni jest często stosowany w kosmetologii.
Po małym przedstawieniu, zapraszam Was na zapoznanie się z jego składem chemicznym.
Wartość odżywcza:
- 304kcal/100g
- Białko 0.3g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 82g
- Błonnik 0.2g
- Witaminy A B1 B2 B6 B12 C
- Minerały POTAS CHLOR KOBALT MANGAN WAPŃ
Wiecie, że...
najbardziej popularnym rodzajem miodu jest miód tymiankowy, który pochodzi ze wzgórz Grecji?
miód jest łatwo przyswajalny? Całkowite strawienie następuję w ciągu 2 godzin.
zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu?
miód przechowywany w dobrych warunkach, tzn. w zamkniętym słoiku, w temperaturze około 10 stopni Celsjusza; może być zdatny do spożycia przez 23 lata?
w Polsce najczęściej jest spożywany miód lipowy?
Jakie miód ma właściwości?
- Przyśpiesza oczyszczanie i gojenie się ran;
- Ma działania przeciwbiegunkowe;
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- Pobudza mózg do pracy, dzięki zawartości glukozy, która działa jak 'paliwo' dla szarych komórek;
- Zawartość nadtlenku wodoru powoduje hamowanie rozwoju próchnicy;
- Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i przeciwalergicznie;
- Chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia i zwiększa odporność organizmu.
Komentarze
Prześlij komentarz