Ryż kokosowy z sosem z mango



Dzisiejszy przepis jest inspirowany przepisem z kuchni lidla. Bardzo mi posmakował i postanowiłem go zatrzymać na moim blogu. Zapraszam!

Składniki:

Na ryż:
1/2 szkl ryżu 
200g mleka kokosowego 
1 szklanka mleka krowiego 
4 łyżki wiórek kokosowych 
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Na sos mango:
1 dojrzałe mango
2 łyżki cukru 
4 łyżki wody

Na sos kwaśny:
200g mleka kokosowego 
1 łyżeczka cukru 
Sok z 1 małej limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki wody 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ryż łączymy w garnku i gotujemy do miękkości ryżu.
2. Z mango wycinamy miąższ i go kroimy drobniej.
3. Na patelni łączymy miąższ mango z cukrem i woda, dusimy do rozpadu miąższu.
4. Zawartość patelni blendujemy na jednolitą masę.
5. Mleko kokosowe z cukrem i sokiem z limonki zagotowujemy.
6. W szklance łączymy mąkę z wodą i dodajemy do górującej się zawartości, energicznie mieszając.
7. Ugotowany ryż wykładamy do miski/talerza, polewamy sosami i podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego! 


Komentarze