Kotlety z kaszy z sosem pomidorowo-bazyliowym

Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Kotlety z kaszy podane z sosem pomidorowo-bazyliowym ucieszą wasze podniebienia i sprawią, że będziecie syci. Zapraszam na przepis!

Składniki:

na kotlety:
1/2 szkl kaszy jęczmiennej 
1 ugotowane jajko
1 surowe jajko 
3 łyżki bułki tartej (do masy)
bułka tarta do panierowania 
Olej do smażenia 
Sól, pieprz 

na sos:
1/2 puszki pomidorów rozdrobnionych 
1 mała cebula 
1 duży ząbek czosnku 
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka bazylii 
Sól, pieprz 

Przygotowanie:

1.Kaszę jęczmienną gotujemy z dodatkiem 1 szklanki wody.
2.Studzimy kaszę.
3.Ugotowane jajko kroimy w kostkę.
4.Do miski dajemy ugotowaną kaszę, pokrojone jajko, surowe jajko, bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku, wyrabiamy masę.
5.Formujemy płaskie krążki o jednakowej wielkości.
6.Panierujemy każdy kotlet w bułce tartej.
7.Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy drobno.
8.W rondelku szklimy cebulę na oleju i dodajemy czosnek.
9.Dodajemy pomidory, bazylię oraz sól i pieprz, dusimy przez 15 minut.
10.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
11.Usmażone kotlety podajemy na ciepło z pomidorowym sosem.

Smacznego!

Komentarze