Soda oczyszczona... bohaterem dnia

Dzisiejszy bohater znany jest pod dwoma nazwami: wodorowęglan sodu lub bardziej popularną- soda oczyszczona.
Właściwości sody oczyszczonej odkryli mieszkańcy kolonialnej Ameryki. Zastosowanie w kuchni znalazła, dzięki tamtejszym piekarzom, którzy zauważyli, że substancja ta wspomaga wypieki ciast.
Ta biała substancja ma wiele właściwości i zastosowań, m.in. jest składnikiem proszku do pieczenia.  Po więcej informacji zapraszam do dalszej części wpisu.

Właściwości lecznicze:

Oczyszcza organizm z toksyn

Specjaliści polecają stosować sodę oczyszczoną w celu oczyszczenia organizmu z toksyn oraz normalizacji pH w organizmie. Pozwala ona utrzymać właściwy poziom kwasów w organizmie.

Likwiduje nieprzyjemne zapachy

Soda oczyszczona pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu, zapachu czosnku, cebuli czy innych nieprzyjemnych zapachów z ust. Mieszanka z łyżki sody oraz szklanki wody, pozwoli się o tym przekonać.

Niweluje ból gardła oraz katar

Naturalne krople w walce z katarem można stosować tylko u dorosłych. Do ich przygotowania potrzebna jest 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 łyżka wody. Wystarczy wpuścić po 2 krople mieszkanki do nosa, aby poczuć ulgę podczas infekcji.
W walce z bólem gardła wystarczą tylko szklanka ciepłej wody oraz równa proporcja sody oczyszczonej, cukru i soli. Należy stosować raz dziennie i po kilku dniach możemy pożegnać ból gardła.

Łagodzi ukąszenia owadów

Pasta z sody oczyszczonej i wody jest idealnym sposobem na ukąszenia m.in. komarów. Wystarczy wymieszać sodę z wodą, aby powstała konsystencja pasty.

Walczy z aftami

Skuteczny sposób na afty oraz pękające kąciki ust to roztwór ciepłej wody oraz sody. Wystarczy przemywać 4-5 razy dziennie przy pomocy wacika

Do It Yourself 

Domowy proszek do pieczenia

Skończył się proszek do pieczenia? Możesz go samodzielnie wykonać, wystarczy że:
  • wymieszamy 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej z 1/2 szklanki zsiadłego mleka;
  • wymieszamy 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej z 1/2 łyżeczki octu/ soku cytrynowego i 1/2 szklanki słodzonego mleka.


Komentarze