Natillas, czyli hiszpański budyń

Buenos dias! Dzisiejszy post będzie ze stron
Hiszpanii... tych słodkich stron.
Natillas jest to słodki hiszpański podwieczorek, który można przyrównać do budyniu, aczkolwiek jest delikatniejszy i ciekawszy w smaku, dzięki nucie cynamonu. Podawany jest najczęściej z herbatnikami galletas Maria. Jego przygotowanie zajmuje nie dużo czasu, tak samo jak jego konsumpcja :) Lekko chłodzony podany z herbatnikiem jest idealnym akcentem na zakończenie dnia.
Zapraszam na przepis:

Składniki:
1/2 L mleka
3 żółtka
6 łyżeczek cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska cynamonu
skórka z 1/2 cytryny
dodatkowo:
cynamon do posypania
herbatniki 

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy laskę cynamonu i skórkę z cytryny, zagotowujemy.
2.W misce łączymy żółtka z mąkami i cukrem.
3.Odcedzamy przez sito mleko i łączymy powoli z jajkami ciągle mieszając.
4.Gotujemy jeszcze 2 minuty.
5.Przelewamy do naczyń, odkładamy na bok, na 10 minut.
6.Chłodzimy w lodówce przez kolejne 10 minut.
7.Schłodzone natillas posypujemy cynamonem i podajemy z herbatnikami.
Smacznego!

Komentarze