Kruche ciasteczka pomarańczowe z kremem czekoladowym

Z kruchego ciasta można zrobić wiele smacznych i kolorowych rzeczy; tęczowe ciastka, dwukolorowe ślimaczki czy ciastka z nutką pomarańczy. W tym poście poznamy tą ostatnią propozycję. Podane same, bądź z kremem czekoladowym robionym na bazie masła orzechowego smakują naprawdę wybornie. Nie przedłużając zapraszam na przepis!

Składniki:
na ciasto:
125g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajo kurze
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
na krem:
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki kakao
6 łyżek wody
dodatki:
wiórka/chipsy kokosowe
bądź cukier puder

Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.W misce ucieramy masło z cukrem.
3.Dodajemy jajko oraz sok i skórkę z pomarańczy.
4.Dodajemy suche składniki: mąkę, sodę i szczyptę soli.
5.Wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej kuli.
6.Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0.5 cm.
7.Wykrawamy szklanką kółka.
8.Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.Pieczemy około 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.
10.Do miski dajemy wszystkie składniki na krem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
11.Upieczone i ostudzone ciastka możemy podawać oprószone cukrem pudrem, bądź udekorowane kremem i posypane wiórkami/chipsami kokosowymi.
Smacznego!

Komentarze