Mleko... bohaterem dnia

Mleko i płatki wszelkiego rodzaju to podstawa śniadaniowa w wielu domach. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu pierwszemu składnikowi- mleku. Zacznijmy od podstaw:

Czym jest mleko?

 Z definicji książkowych możemy przeczytać, iż jest to wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, pojawiająca się w okresie laktacji. Mlekiem nazywamy również napoje roślinne, które mają zastępować mleko pochodzenia zwierzęcego.

Skoro już wiemy, czym jest partner płatków, to możemy przejść jeszcze dalej i przyjrzeć się mleku z innej strony.

Wartość odżywcza:

(na bazie mleka 1%)
  • 42 kcal /100g
  • Białko 3.4g
  • Tłuszcze 1g
  • Węglowodany 5g
  • Cholesterol 5mg
  • Witaminy A D E B12
  • Minerały WAPŃ POTAS SÓD MAGNEZ

Rodzaje mleka:

Mleko krowie 

Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, jest m.in. dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera od 0.5% do 4% tłuszczu, który jest dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin A, D oraz karotenu.

Mleko kozie

Zawiera mniej białka niż mleko krowie, które odpowiedzialne jest za powstawanie alergii. Zaletą tego zjawiska jest możliwość zastąpienia mleka krowiego, mlekiem kozim. Jest bogatsze w minerały tj. miedź, żelazo czy magnez.

Mleko sojowe

Powstaje ono poprzez namoczenie nasion soi w wodzie, a po 4 godzinach powstała mieszanka jest miksowana. Ten rodzaj mleka jest źródłem pełnowartościowego białka, ale zawiera małą ilość aminokwasu, nazywanego metionina, który jest konieczny do wzrostu i budowy tkanki mięśniowej.

Mleko kokosowe

Mleko roślinne, które wytwarzane jest z miąższu orzecha kokosowego i wody. Ma gęstą konsystencję oraz charakterystyczny kokosowy smak. Mleko kokosowe jest dość często mylone z wodą kokosową, która jest płynem znajdującym się wewnątrz niedojrzałego kokosa.

W handlu dostępne jest wiele innych rodzajów mleka, jak również napojów mlecznych, m.in. na bazie ryżu, płatków owsianych, orkiszu, migdałów, orzechów, sezamu czy nasion słonecznika, jak również na bazie kasz.

Komentarze