Tarta szpinakowo serowa z jajkiem

Tarty goszczą dość często na moim blogu, szczególnie ze szpinakiem. Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem, z nieco różnymi dodatkami. Serdecznie zapraszam!

Składniki:
na spód:
1 szkl mąki pszennej
80 g schłodzonego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie:
300g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka chili w proszku)
120g sera gouda
1 łyżka oleju 
3 kurze jaja (1 ugotowane)

Przygotowanie:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło; łączymy ze sobą.
2.Kiedy powstaną grudki, dodajemy wodę i żółtka; zagniatamy.
3.Formujemy kulę ciasta i na 20 minut wkładamy do lodówki.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5.Do garnka wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek; mieszamy.
6.Po kilku sekundach dodajemy umyty szpinak; mieszamy i odparowujemy wodę.
7.Dodajemy gałkę muszkatołową i chili; studzimy.
8.Ugotowane jajo kroimy w drobną kostkę.
9.Do masy szpinakowej dajemy pokrojone jajko, surowe jajka oraz starty ser gouda.
10.Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart (średnica ok 24cm), dziurkujemy widelcem i pieczemy przez ok 8 minut.
11.Na lekko zrumieniony spód wykładamy masę szpinakową i na nią plastry pomidorów.
12.Pieczemy przez ok 25 minut.
Smacznego!

Komentarze