Czekoladowe ciasto

Ciasto czekoladowe jest moim ulubionym. Lubię jego prostotę i szybkość wykonania. Zawsze poprawia mi się humor po zjedzeniu jego kawałka, może to jest spowodowane obecnością endorfin? Zapraszam na najprostszą recepturę na ciasto czekoladowe!

Składniki:

100g mlecznej czekolady
2 jajka
100g masła
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.
3. Do rondelka dodajemy również masło z cukrem i podgrzewamy, aż wszystko się roztopi.
4. Rondelek zestawiamy z ognia.
5. Dodajemy mleko i jajka, mieszamy.
6. W misce łączymy ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
7. Przesiewamy suche składniki do rondla i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
8. Teraz mamy dwie opcje do wyboru: wlewamy całe ciasto do jednej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy kilku małych foremek.
9. Napełnioną tortownicę wstawiamy do piekarnika na 40 minut, bądź mniejsze foremki na 25-30 minut.
10. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Komentarze