Ostrygi z piekarnika

Na surowo? A może z piekarnika? Tak, dzisiaj przepis na tą wersję na ciepło. Dość szybkie w przygotowaniu danie, które może być pomysłem na przystawkę.
Zapraszam!

Składniki:
10 ostryg
5 łyżek masła
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
4 łyżki pokrojonej zielonej części cebuli
1/2 cebuli
2 małe suszone papryczki chili| 1/3 łyżeczki chili
5 łyżek startego sera żółtego
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
2. W rondelku rozpuszczamy masło.
3. Cebulę i czosnek drobno kroimy; wrzucamy do masła.
4. Sok z cytryny, posiekaną zieloną część cebuli i chili dodajemy do rondla, mieszamy.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Na otwarte ostrygi wykładamy sos z rondla.
7. Posypujemy serem i układamy na blaszy do pieczenia, uważając, żeby nic się nie wylało.
8.Pieczemy przez około 7 minut.
Smacznego!

Informację Jak otworzyć ostrygę, znajdziecie w poście Ostryga...bohaterem dnia.

Komentarze