Ostryga... bohaterem dnia

Ostrygi- bohater dnia, któremu się dzisiaj przyjrzymy.
Jaką mają wartość odżywczą? W jaki sposób je otworzyć? Jaki mają wpływ na nasz organizm? Jak poznać czy ostyga jest świeża?
Na te pytania poznacie odpowiedź w tym wpisie. Zapraszam!

Czym są ostrygi?

Te owoce morza, które już od starożytności znane były jako afrodyzjak, dla niektórych są symbolem luksusu, a dla innych źródłem przyjemności dla podniebienia.
Są to mięczaki jadalne, które należą do rodziny małży. Występują w morzach ciepłych.
Najpopularniejszymi gatunkami są:
~ostryga europejska;
~ostryga portugalska;
~ostryga wielka.

Wartość odżywcza:

  • 85kcal/100g
  • Białko 4.5g
  • Tłuszcze 5.5g
  • Węglowodany 5g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A B1 B12 C E
  • Minerały CYNK MIEDŹ SELEN MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ FOSFOR

Właściwości ostryg:

  • Przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości ostryg chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • Pozytywnie wpływają na zdrowie serca. Zmniejszają one ilość złogów, które gromadzą się na tętnicach;
  • Są bogate w cynk- minerał, który zapewnia zdrowie i prawidłowe działanie siatkówki oka;
  • Duża dawka cynku pomaga tworzyć kolagen, który ma duże znaczenie dla wsparcia skóry, pomaga również wzmocnić paznokcie;
  • Ostrygi zawierają sporą ilość witaminy B12, która zwiększa poziom energii;
  • Obecność selenu, miedzi, żelaza, cynku, wapnia i fosforu w tych mięczakach może spowodować lepsze zdrowie i zwiększyć gęstości kości;
  • Są one uważane za afrodyzjak. Zawarty w nich cynk pomaga w produkcji testosteronu, hormonu pomocnego w regulowaniu libido.

Jak otwierać ostrygi?

Przed otwieraniem ostryg musimy je dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Będziemy potrzebować noża do ostryg oraz kuchenną ściereczkę.
  1. Kładziemy ostrygę na ściereczce wklęsłą częścią do dołu, owijamy ją ściereczką i przytrzymujemy. Czubek noża wbijamy w miejsc między dolną, a górną muszlą.
  2. Obracamy nóż w prawo i w lewo podważając górną muszlę aż otworzy się z charakterystycznym dźwiękiem. Przecinamy mięsień łączący muszle i delikatnie podnosimy górną muszlę.
  3. Odrywamy nożem ostrygę od dolnej muszli. Pozostawiamy ją w muszli.

Świeża, czy popsuta?

Kiedy oceniamy świeżość ostryg, należy zwrócić uwagę na ich muszle. W przypadku świeżych będą one zamknięte, jeżeli muszla lekko się otwiera, warto przeprowadzić mały test i uderzyć nią o blat stołu. Zamknięcie oznacza świeżość, natomiast owoce morza, które pozostały otwarte, oznaczają brak świeżości.




Komentarze