Drożdzowiec pomarańczowy z rodzynkami
Naszła Was ochota na niedzielne ciasto? Ten drożdżowiec idealnie się sprawdzi. Lekki smak i zapach pomarańczy do tego rodzynki, po prostu połączenie fenomenalne. Zapraszam na przepis!
Składniki:
3 szkl mąki
25g drożdży
3 łyżki cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl rodzynek
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Podrzewamy mleko do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Po włożeniu palca powinno być lekko ciepłe.
2.Do mleka dajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki; mieszamy.
3.Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 minut, w ciepłe miejsce.
4.Dodajemy po 10 minutach mąkę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli; wyrabiamy ciasto.
5.Przkrywamy ponownie ręcznikiem i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
6.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7.Do keksówki przekładamy ciasto i pieczemy przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Składniki:
3 szkl mąki
25g drożdży
3 łyżki cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl rodzynek
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Podrzewamy mleko do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Po włożeniu palca powinno być lekko ciepłe.
2.Do mleka dajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki; mieszamy.
3.Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 minut, w ciepłe miejsce.
4.Dodajemy po 10 minutach mąkę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli; wyrabiamy ciasto.
5.Przkrywamy ponownie ręcznikiem i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
6.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7.Do keksówki przekładamy ciasto i pieczemy przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz