Pieczony dorsz z ziołowymi chipsami

Ostatnio było cicho na blogu, ale wracam z nową inspiracją na zdrowy obiad. Dorsz w tymianku i chili z lekką nutą cytrynową wyszedł fenomenalny. Dodatkiem do niego są pieczone ziołowe ziemniaki i bomba witaminowa w postaci sałatki warzywnej. Takie połączenie cieszy nie tylko oko, ale również nasz organizm, jak i kupki smakowe.
Zapraszam Was na recepturę!

Składniki:
2 małe filety dorsza
2 małe ziemniaki
1/3 łyżeczki tymianku
2 plastry cytryny
2 małe suszone papryczki chili
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 mała garstka rukolii
2 plasterki ogórka
1/2 pomidora
3-4 oliwki zielone
1 łyżeczka ziaren słonecznika
1 łyżeczka pestek dyni
mały kawałek czerwonej papryki
sól morska, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termo-obiegiem.
2.Obieramy ziemniaki i kroimy je w plasterki.
3.Do miski wrzucamy ziemniaki, wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy słodką paprykę, zioła prowansalskie, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem; mieszamy, aby każdy ziemniak był w przyprawach.
4.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki ziemniaków.
5.Pieczemy je przez około 18 minut.
6.Filety dorsza smarujemy łyżką oleju, przyprawiamy je solą i pieprzem.
7.Układamy rybę w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy tymiankiem i układamy plasterki cytryny.
8.Pieczemy przez około 10 minut.
9.Ogórka i paprykę kroimy w paski, pomidora w cząstki, oliwki kroimy na połówki.
10.Na suchej patelni rumienimy ziarna słonecznika.
11.Do miski wrzucamy rukolę, pokrojone warzywa oraz ziarna słonecznika i pestki dyni; mieszamy, polewamy łyżką oleju i przyprawiamy solą i pieprzem.
12.Na talerzu układamy sałatkę, zrumienione ziemniaki oraz upieczonego dorsza.
Smacznego!

Komentarze