Dorsz... bohaterem dnia

Drapieżna ryba morska, która ma smaczne i białe mięso, tak to dorsz. Przykładowe przygotowanie znajdziecie w poprzednim poście. Tutaj skupimy się na jej, a raczej jego wartościach odżywczych i wpływie na nasze zdrowie.
Zanim zaczniemy, mam do Was pytanie... Ile razy w tygodniu jecie ryby? Powinniśmy je spożywać 1-2 razy w tygodniu, aby dostarczyć tłuszcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Nie przedłużając zacznijmy analizę bohatera dnia od kwestionariusza.

Wartość odżywcza:

  • 82kcal/100g
  • Białko 18g
  • Tłuszcze 0.7g
  • Węglowodany 0g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A B1 B2 B6 B12 PP D3 E
  • Minerały SELEN FOSFOR MAGNEZ SÓD

Czy ta ryba jest świeża? Czyli jak kupować dorsza?

Wybierając flety zwracajcie uwagę na ich strukturę: powinna być ona błyszcząca z jak najmniejszą porowatością. Głównym czynnikiem świeżości jest jednak zapach ryby. Tak więc przed zakupem dorsza, nie kierujcie się tylko wyglądem, ale zwróćcie również uwagę na zapach.


Zdrów jak ryba! Czyli zdrowotny wpływ dorsza na organizm.

  • Zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność.
  • Zawiera cenne witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, ochronę przed zaburzeniami pracy serca oraz układu pokarmowego.
  • Witaminy A, E i PP zapobiegają powstawaniu zmarszczek jak również obniżają poziom cholesterolu.
  • Zawartość jodu reguluje działanie tarczycy. 100g tej ryby zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
  • Kwasy omega-3 w niej zawarte mają szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci, ponieważ wspomagają ich prawidłowy rozwój ruchowy i umysłowy. Omega-3 u dorosłych poprawia pamięć oraz zapobiegają chorobom serca.
  • Kwasy omega - 6 wpływają korzystnie na pracę nerek oraz wątroby, przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom jak również obniżają poziom cholesterolu.

Komentarze