Boże Narodzenie
Boże Narodzenie to czas, który spędzamy w miłej atmosferze z rodziną. Kolędy, błyszcząca choinka, opłatek, śnieg, prezenty i oczywiście pyszne jedzenie to rzeczy, bez których święta nie miały by swojego uroku.
12 potraw, czyli tradycja polskich świąt. W tym wpisie przedstawię Wam potrawy z mojego domu, które cieszą moje podniebienie każdego roku.
Kompot z suszu
Składniki:
100g suszonych jabłek
100g suszonych gruszek
100g suszonych śliwek
100g suszonych moreli
garść rodzynek
3 łyżki cukru waniliowego
4 goździki
1.5 l wody
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1.Do garnka wlewamy wodę wrzucamy suszone owoce, rodzynki, cukier i goździki; zagotowujemy.
2.Zmniejszmy ogień, dodajemy cynamon i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
3.Podajemy lekko ciepły.
Barszcz czerwony
Składniki:
0.5kg buraków
1 opakowanie włoszczyzny
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarnka pieprzu
2 łyżki koncentratu buraczanego
3 l wody
1 łyżka majeranku
1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
1.Do garnka wlewamy wodę.
2.Obieramy i kroimy w mniejsze części włoszczyznę; wrzucamy do garnka z wodą.
3.Dodajemy liść laurowy.
4.Gotujemy wywar, aż warzywa będą miękkie; pod koniec gotowania dodajemy ziarnka pieprzu.
5.Buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prosto do wywaru.
6.Obrany czosnek ciekamy i wrzucamy do wywaru.
7.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.
8.Wywar przecedzamy i dodajemy koncentrat buraczany oraz majeranek; mieszamy.
Barszcz czerwony podajemy z pierogami, bądź uszkami.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
na ciasto:
350 g mąki
1 jajko
~1 szkl gorącej wody
na farsz:
0.5kg kapusty kiszonej
2 listki laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 cebule
50g suszonych grzybów
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Na stolnicę sypiemy mąkę, wbijamy jajko i łączymy wstępnie nożem; dolewamy gorącą wodę i siekamy nożem ciasto.
2.Wyrabiamy ciasto i odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło.
3.Grzyby namaczamy w 0.5 l wody i zagotowujemy je przez około 4 minuty.
4.Wyjmujemy grzyby i siekamy; wywar odkładamy.
5.Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka.
6.Dolewamy wywar z grzybów, wrzucamy listki laurowe, ziarnka pieprzu i ziela angielskiego; gotujemy przez 30 minut.
7.Obraną cebulę siekamy i smażymy na oleju.
8.Do cebuli dodajemy ugotowaną kapustę, posiekane grzyby i odparowujemy nadmiar płynu.
9.Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
10.Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka, przy pomocy szklanki.
11.Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dookoła.
12.Gotujemy ulepione pierogi we wrzątku z dodatkiem oleju.
Dodatek oleju do wody sprawi, że pierogi podczas gotowania nie zlepią się.
Kluski z makiem
Składniki:
na ciasto:
300g mąki
1 jajko
2 łyżki wody
na masę:
1 szkl maku
3 łyżki miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
1 łyżka orzechów
Przygotowanie:
1.Mak płuczemy, sparzamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach.
2.Do rondla wlewamy miód, dodajemy mak, rodzynki, otartą skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy; przesmażamy przez chwilę.
3.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i wodę; wyrabiamy ciasto.
4.Rozwałkowujemy na około 2mm i wycinamy długie, wąskie paski.
5.Gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie lekko twardy, czyli ugotowany al dente.
6.Mieszamy odcedzony makaron z makiem.
Ryba po grecku
Składniki:
800 g filetów rybnych (mintaj)
1/2 kg marchewki
100 g korzenia pietruszki
100 g selera
1 duża cebula
3 szklaki wrzącej wody
1 łyżeczka soli
3 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
100 g koncentratu pomidorowego
olej roślinny do smażenia
mąka do obtaczania
Przygotowanie:
1.Ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
2.Kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i odkładamy.
3.Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i rozdrabniamy na tarce o grubych oczkach.
4.Do garnka wrzucamy warzywa i zalewamy wrzącą wodą, solimy.
5.Gotujemy przez 15 - 20 minut.
6.Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
7.W czasie. gdy warzywa się gotują, smażymy rybę. Obtaczamy ją w mące i smażymy partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
8.Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na patelni na oleju.
9.Dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat.
10. Mieszamy i zagotowujemy.
11.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.
12.Warzywa układamy na usmażonej rybie w szklanym naczyniu.
13.Studzimy, przykrywamy i schładzamy w lodówce.
Karp smażony
Składniki:
5 dzwonów z karpia
1 cytryna
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1.Dzwony z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
2.Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
3.Mieszamy mąkę z bułką tartą w naczyniu.
4.Obtaczamy rybę w przygotowanej panierce.
5.Na patelni stapiamy masło i dolewamy olej. Smażymy rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni.
Zupa grzybowa
Składniki:
25 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 cebuli
2 łyżka masła
2 litry bulionu warzywnego
1 mała pietruszka
1 marchewka
2 ziemniaki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
150ml śmietany 18%
Przygotowanie:
1.Namaczamy grzyby w zimnej wodzie i odstawiamy na noc do namoczenia.
2.Grzyby odsączamy na sicie, zachowując z nich wodę.
3.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przez około 2 minuty grzyby.
4.W większym garnku na oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, wlewamy bulion i zagotowujemy.
5.W międzyczasie dodajemy obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy.
6.Gotujemy przez około 5 minut.
7.Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy przez kolejne 5 minut.
8.Dodajemy grzyby wraz z wodą z moczenia, gotujemy przez 15 minut.
9.Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
10.Śmietanę hartujemy mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodajemy do zupy ciągle mieszając..
Śledzie na biało
Składniki:
500 g solonych filetów śledzi
1 puszka (ok. 300g) kukurydzy
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
2/3 szklanki dobrego majonezu
2 łyżki ulubionej musztardy
1 puszka (ok. 300g) kukurydzy
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
2/3 szklanki dobrego majonezu
2 łyżki ulubionej musztardy
Przygotowanie:
1.Śledzie moczymy w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
2.Wymoczone osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielkie kawałki.
3.Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą.
3.Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą.
4.Dodajemy kukurydzę, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
5.Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki minimum na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Śledzie na czerwono
Składniki:
500g solonych filetów śledzi
250g przecieru pomidorowego
50g rodzynek
2 średnie cebule
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka octu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu
250g przecieru pomidorowego
50g rodzynek
2 średnie cebule
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka octu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
1.Śledzie moczymy w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
2.Wypoczone osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielkie kawałki.
3.Cebulkę kroimy w drobną kostkę , smażymy na łyżce oleju rzepakowego, gdy się zeszkli dodajemy resztę oleju oraz przecier pomidorowy.
4.Dusimy około 4 minuty.
5.Dodajemy rodzynki, ocet cukier i pieprz.
6.Dusimy kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas.
7.Odstawiamy do przestudzenia.
8.Do pomidorowego sosu wkładamy śledzie; mieszamy, aby każdy kawałek ryby był obtoczony, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem
Składniki:
8 ziemniaków
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler,
6 jajek ugotowanych na twardo
6 ogórków kiszonych
1 cebula
1 puszka groszku zielonego, konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
300g majonezu (najlepiej Kielecki)
1 łyżeczka musztardy
1 mała puszka tuńczyka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Gotujemy w skórkach ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera, do miękkości.
2.Odcedzamy kukurydzę i groszek.
3.Obieramy ugotowane warzywa.
4.Kroimy w kostkę ugotowane warzywa, ogórki, cebulę i jajka.
5.Do dużej miski wrzucamy rozdrobnione warzywa i jajka, dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek.
6.Dajemy do miski majonez, musztardę i tuńczyka.
7.Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Szarlotka
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
200 g zimnego masła
2 żółtka
na nadzienie:
2 kg jabłek
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
100g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1.Jabłka obieramy, rozdrabniamy na tarce o grubych oczkach i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym przesmażamy.
2.Dodajemy namoczone rodzynki i cynamon, studzimy.
3.Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, masło oraz żółtka.
4.Całość siekamy nożem, aż zrobią się małe grudki i potem wyrabiamy.
5.Dzielimy ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3.
6.Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
7.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
8.Większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej formy 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
9.Dziurkujemy widelcem spód i pieczemy przez 15 minut.
10.Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 1 cm.
11.Na upieczony spód wykładamy jabłka i wyrównujemy.
12.Z pasków ciasta robimy kratkę na jabłkach.
13.Pieczemy przez około 40 minut.
14.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Makowiec japoński
Składniki:
na ciasto:
500g maku z puszki
3 jabłka
150g masła
5 jajek
2/3 szkl cukru
5łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
1.Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku.
2.Scieramy obrane jabłka na tarce o grubych oczkach.
3.Dodajemy jabłka, mak, kaszę i proszek do masy, mieszamy.
4.Ubijamy pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą makową.
5.Przekładamy ciasto do formy.
6.Pieczemy przez około 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.
7.Nad kąpielą wodną |na palnik ustawiamy garnek z wodą, a na nim miskę| rozpuszczamy czekoladę z masłem i dodajemy mleko.
8.Upieczone i lekko ostudzone ciasto polewamy czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz