Czekolada... bohaterem dnia
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośnikiem czekolady :3 Uwielbiam ją w tabliczkach jak również w deserach. Jemy ją dość często, ale czy wiecie z czego ona jest produkowana? Jeśli nie, to zapraszam na małą lekturę o czekoladzie!
Wartość odżywcza:
- 545kcal/ 100g
- Białko 4.9g
- Tłuszcze 31g
- Węglowodany 61g
- Błonnik 7g
- Witaminy A K B
- Minerały MAGNEZ ŻELAZO FOSFOR
Czym jest czekolada i jej historia?
Czekolada jest słodyczą, która powstaje głównie z miazgi kakaowej, masła kakaowego i tłuszczu roślinnego. Posiada różne dodatki, w zależności od jej rodzaju, np. mleko, aromaty smakowe czy owoce.
Francis Fry był człowiekiem, który stworzył pierwszą tabliczkę czekolady. Uzyskał ją z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego.
Jeśli chcecie stworzyć czekoladę w domu, to mam dla Was przepis na jej zdrową wersję.
Właściwości zdrowotne:
- Pobudza mózg do pracy, poprawia koncentrację i działa pozytywnie na pamięć.
- Jest bombą energetyczną; doda zawsze energii, kiedy brakuje sił.
- Obniża ciśnienie krwi, przez co wzmacnia serce.
- Ma działanie moczopędne, dzięki temu pomaga oczyścić nerki.
- Poprawia nastrój i minimalizuje stres.
Komentarze
Prześlij komentarz