Nachosy z guacamole i salsą pomidorową

¡Hola! Zapraszam Was na meksykańskie przepisy! Postaram się Wam przybliżyć smaki kuchni meksykańskiej w ciągu najbliższego czasu. W tym przepisie zaczniemy od natchos, czyli niewielkich chipsy z dwoma sosami, jakimi są guacamole- sos przygotowywany na bazie awokado oraz salsa, czyli zimny i pikantny sos, który jest przygotowywany na bazie warzyw lub owoców, które są zmiksowane lub drobno rozdrobnione. Bienvenido!

Składniki:

na natchos:

1.5 szkl mąki pszennej
1.5 szkl mąki kukurydzianej
8 łyżek oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

na salsę:

200g pokrojonych pomidorów z puszki
4 łyżki posiekanego szczypioru
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
1/4 papryki czerwonej
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

na guacamole:

2 dojrzałe awokado
1 pomidor
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1/3 papryczki chili
1/2 doniczki kolendry
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Salsa
1. Do miski wrzucamy pomidory z puszki.
2. Oczyszczamy i myjemy warzywa/
3. Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy, dodajemy do pomidorów.
4. Dodajemy szczypior, sok z limonki i przyprawiamy do smaku.
5. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

Guacamole:
1. Oczyszczamy i myjemy warzywa.
2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wybieramy miąższ, kroimy w kostkę i rzucamy do miski.
3. Pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy, kolendrę grubo siekamy i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku.
5. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
 
Nachos:
1. Do dużej miski dodajemy sypkie składniki na natchos; mieszamy.
2. Dolewamy olej i wodę do składników; mieszamy na początku widelcem, a później wyrabiamy ciasto, aż powstanie kula z ciasta.
3. Odstawiamy ciasto na 20 minut.
4. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza z termo obiegiem.
5. Ciasto rozwałkowujemy na około 4-5 mm i wycinamy paski o szerokości około 2cm.
6. Z każdego paska wycinamy trójkąty w miarę równoboczne.
7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy około 7-9 minut, aż się lekko zrumienią.
9. Studzimy i są gotowe do zjedzenia.


Salsę i guacamole nakładamy do małych pojemniczków i układamy na talerzu wśród natchosów.
Smacznego!

Komentarze